Ab ovo usque ad mala – Od vajca až po jablko, alebo od začiatku do konca. V obdobnom duchu sa niesli hostiny v Starovekom Ríme. V rovnakom duchu prebiehala aj hodina latinského jazyka dňa 25.11.2021 za účasti pána riaditeľa Chudíka a pani profesorky Šintálovej, predsedkyne predmetovej komisie cudzích jazykov, pod ktorú spadá aj jazyk latinský.
Študenti navštevujúci tento výberový predmet sa oboznámili s reáliami stravovania v období Starovekého Ríma, mali možnosť vidieť prezentáciu venujúcu sa téme stravovania v priebehu dňa, či už u pospolitého ľudu alebo u bohatších vrstiev obyvateľstva. Popritom spoznali latinské termíny označujúce jednotlivé chody stravovania, naučili sa slovíčka pomenúvajúce zeleninu a ovocie, ktoré Rimania konzumovali v hojnom množstve.
Vďaka istým znalostiam gramatiky demonštrovali študenti hosťom isté gramatické javy týkajúce sa deklinácie substantív a v súvislosti s činnosťami, ktoré súvisia s varením a prípravou jedla ukázali aj svoje znalosti z konjugácie slovies v ich základných časoch. Za pomoci slovníka a vďaka svojim vedomostiam prekladali článok venujúci sa danej téme zo súčasného časopisu latinského jazyka, ktorý vychádza v talianskom vydavateľstve a pomáha nám robiť predmet príťažlivým, keďže sa nevyhýba ani dnešným aktuálnym témam ekológie a podobne. Výstupom z hodiny je ukážka našej práce v podobe nástenky, ktorá sa nachádza vo vestibule školy.
A akoby to bolo, keby sme nešli od začiatku až do konca. Študenti si v závere ako odmenu za aktívnu prácu odniesli čokoládové vajíčko a jabĺčko. Bol to taký malý darček pre študentov – nadšencov latiny od ich latinárky ešte pri príležitosti ich sviatku – Medzinárodného dňa študentstva.
Stravovanie v starovekom Ríme - prezentácia
Vyučujúca latinského jazyka PhDr. Katarína Rácová, PhD.