2019/2020

Create&Control

cc01Do nového projektu s názvom Create&Control sa tento rok zapojila aj šestica našich žiakov (Dominika Vilkovičová IV.A, Timon Solár IV.A, Patrik Štrba III.B, Tobiáš Ondruš IV.D, Ivan Pétery IV.A a Adam Šuttö IV.A). Projekt spočíval vo vytvorení vlastnej krajiny v imaginárnom svete C&C a v následnom riadení. Ich úlohou bolo riešiť medzinárodné/národné problémy, ktoré zadávali organizátori a hlavnou úlohou bolo vypracovávanie Európskych cieľov mládeže (European Youth Goals), ktoré zadávala priamo Európska komisia. Počas tohto školského roka sa uskutočnili aj 3 summity, ktoré kopírovali zasadnutia napr. ceslosvetovej organizácie OSN. Jeden sa uskutočnil naživo v Žiline a zvyšné dva, vzhľadom na situáciu, v online forme. Naši študenti vytvorili krajinu "Aditské kráľovstvo" a celkovo obsadili 5. miesto. V utorok 16. júna 2020 si v Primaciálnom paláci v Bratislave prevzali ocenenia a záverečného vyhodnotenia sa zúčastnila aj pani ombudsmanka Mária Patakyová.
Gratulujeme!

Finále Slovenskej debatnej ligy

FSDLTento rok sa naše dva tímy zo školského Debatného klubu Párovská (PAR2 - Timon Solár IV.A, Patrik Štrba III.B, Tobiáš Ondruš IV.D a PAR3 - Ivan Pétery IV.A, Adam Šuttö, Dominika Vilkovičová IV.A) dostali do samotného finále Slovenskej debatnej ligy a tým sa zaradili medzi TOP 20 tímov na Slovensku. Celý turnaj sa uskutočnil v digitálnej forme cez online platformu. Zvyčajne sa však turnaj odohráva v Bratislave a finálová debata sa debatuje priamo v Národnej rade Slovenskej republiky. Rečník Timon Solár zo IV.A sa v tomto turnaji zaradil medzi najlepších 20 rečníkov turnaja.
Gratulujeme!

Víťazstvo aj počas koronakrízy

cuentos final mAj v čase korony je možné byť aktívny, kreatívny a úspešný, tak ako naša žiačka z I.D triedy, Júlia Šprlová. Zapojila sa do súťaže vyhlásenej španielskou jazykovou školou „La latina“, zameranú na písanie z domu. Zvíťazila so svojou poviedkou na tému „Cómo resolverían la situación“ (Ako by ste vyriešili situáciu s koronou).
Srdečne blahoželáme k prvému miestu a držíme palce v ďalšej tvorivej práci!

cuentos final photo m

Olympiáda v informatike - celoštátne kolo

Dňa 27. marca 2020 úspešne prebehlo v improvizovanej online podobe celoštátne kolo Olympiády v informatike. Náš študent Jakub Konc z V.OG sa v kategórii A (ktorú štandardne riešia žiaci 3. a 4. ročníka stredných škôl) umiestnil na 21. mieste.
Srdečne blahoželáme!
Celková výsledková listina

Súťaž EXPERT – geniality show

expert2019Dňa 28. novembra 2019 si 51 adeptov na titul EXPERT z Párovského gymnázia zasadlo k testom, aby si zmerali sily s celoslovenskou konkurenciou. Niektorí to zvládli dobre, ďalší výborne a zopár úplne najlepšie, čím si vyslúžili pekné ceny a zapísali sa do histórie súťaže.

A kto sú naši najlepší EXPERTi v školskom roku 2019/2020?

Kategória EXPERT 8
Maroš Jurík (III.OG)  3. miesto  téma Góly, body, sekundy

Kategória EXPERT 9
Adam Dzurilla (IV.OG) 1. miesto téma Do you speak English?
Samuel Koprda (IV.OG) 6. miesto téma Svetobežník

Kategória EXPERT G12
Patrik Peťovský (VI.OG)
1. miesto v celkovom poradí EXPERT G12

1. miesto téma Svetobežník
4. miesto téma Od Dunaja k Tatrám

Patrik Jašo (VI.OG) 7. miesto téma Do you speak English?
Samuel Ján Mucha (II.C)  7. miesto téma Mozgolamy

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy!

Ak chceš aj TY ukázať svetu svoje zatiaľ skryté schopnosti EXPERTA, určite si pozristránku www.sutazexpert.sk a na jeseň sa nezabudni zapojiť do ďalšieho ročníka.

Dejepisná olympiáda – školské kolo (kat. A – B)

dejolDňa 4. marca 2020 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo 12. ročníka Dejepisnej olympiády v kategóriách A a B (ročníky SŠ). Olympiáda prebehla v dvoch kolách – najskôr žiaci písali test z celého prierezu svetových i slovenských dejín, následne sa konala obhajoba písomných prác pred komisiou. V kategórii A mali žiaci možnosť písať prácu na ľubovoľnú tému z regionálnych dejín, pričom kategória B v sebe obnášala výnimočne na výber až dve témy – Odkaz M. R. Štefánika alebo Významná osobnosť národných dejín činná v čase 1. sv. vojny. Našu školu budú na krajskom kole reprezentovať Matej Majka z II.B s témou Štefan Osuský – právnik, diplomat, politikMatej Horňák z II.C s prácou na tému Odkaz Milana Rastislava Štefánika. Postupujúcim gratulujeme a želáme veľa šťastia v krajskom kole!

Olympiáda v informatike - krajské kolo

Dňa 21. februára 2020 sa konalo krajské kolo Olympiády v informatike. Náš študent Jakub Konc z V.OG sa v kategórii A (ktorú štandardne riešia žiaci 3. a 4. ročníka stredných škôl) s veľkým náskokom umiestnil na perfektom 1. mieste a postupuje do celoslovenského kola súťaže. Zároveň sa v rámci žiakov z celého Slovenska umiestnil na výbornom 13. mieste.
Srdečne blahoželáme!
Celková výsledková listina

Úspech v snow volejbale

kilianSnow volejbal je moderné športové odvetvie, ktoré má ambíciu dostať sa na zimné olympijské hry. Študent VII.OG triedy Michal Kilian (na fotke druhý zľava), 18-ročný volejbalista nitrianskeho extraligového klubu, si užil úspešný víkend s týmto netradičným športom. Na majstrovstvách Slovenska dospelých v snow volejbale na Donovaloch vytvoril Michal tím s rovnako mladými spoluhráčmi, a spolu získali bronz v konkurencii 15 tímov. V ďalších dvoch dňoch sa tento juniorský tím predstavil aj na európskej sérii CEV Snow volleyball European Tour 2020. V akcii bolo 14 mužských trojíc z 8 krajín. Michal so spoluhráčmi vybojoval znova tretie miesto a stali sa najlepším slovenským tímom. Predstihli ich iba trojice z Ruska a Ukrajiny. Na ceste za medailou porazili súperov z Rumunska, Talianska, Poľska a Litvy.
Blahoželáme!

Olympiáda v anglickom jazyku - krajské kolo

anjDňa 12. februára 2020 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu a celý nitriansky kraj skvelo reprezentovali Matej Sorád (IV.B) - v kategórii 2B obsadil 4. miesto a Kim Ngan Nguyen (III.D) - v kategórii 2A obsadila 1. miesto a postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 25. marca 2020 v Piešťanoch.
Blahoželáme a držíme palce!

XI Festival de Teatro de las Secciones bilingües

V dňoch 13. a 14. februára 2020 sa uskutočnil už 11. festival divadiel španielskych sekcií zo Slovenska. Konal sa v Novom Meste nad Váhom, v kultúrnom dome. Počas týchto dvoch dní sa predstavili zo svojimi predstaveniami žiaci zo všetkých bilingválnych sekcií zo Slovenska. Mali sme možnosť vidieť predstavenia každého druhu, cez drámu, komédiu až po muzikál. Okrem toho sa taktiež zapojili žiaci z gymnázia v Novom Meste, ktorý si pripravili krátke scénky na uvedenie každého jedného predstavenia. Predstavenie našej školy sa volalo „Fusilemos la noche“ a bola to vojnová dráma, ktorá nás zaviedla do príbehu siedmych vojačiek usilujúcich sa prežiť, približujúc nám ich pohľad na svet, dôvody, prečo vstúpili do vojska a taktiež ich ideály a morálne princípy.

El 13. y 14. de febrero se realizó el 11. festival de teatro de las secciones bilingues de Eslovaquia. Se organizó en Nové Mesto nad Váhom, en un centro cultural. Durante estos dos días se presentaron con sus obras los alumnos de cada una de las secciones bilingues de Eslovaquia. Tuvimos la oportunidad de ver obras de todo tipo, desde drama o comedia hasta un musical. A parte de eso, participaron también los alumnos del instituto de Nové Mesto los cuales prepararon unas escenas cortas para introducir cada una de las obras. La obra de nuestro instituto se llamaba „Fusilemos la noche“ y era una drama de guerra que nos llevó a la historia de siete soldados que intentaban sobrevivir y a la vez nos acercaba su mirada al mundo, las razones por las que decidieron tomar parte en el ejército y también sus ideales y principios morales.

festival de teatro01festival de teatro01